Byggesett av Osebergvogna

Studentoppgave på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, 2022. Nominert til AHO WORKS Awards i kategorien industridesign.

Høsten 2022 fikk klassen min ved designstudiet på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) i oppgave å lage suvenirer for Vikingtidsmuseet som skal åpne på Bygdøy i 2026. Vi kunne ta utgangspunkt i deres grafiske profil eller noen av funnene som var utstilt på museet.

Det var satt av fire uker til oppgaven, og jeg ville benytte anledninge til å lære noe nytt – nemlig laserkutting! Laserkuttede byggesett er ikke noe nytt syn på museumsbutikker, men de er som regel masseproduserte hyllevarer og ikke designet for de enkelte museene.

Osebergvogna ble funnet sammen med Osebergskipet, og stammer trolig fra før år 800. I gravhaugen ble det også funnet hesteskjeletter, og tidligere var disse utstilt sammen med vogna.

Osebergvogna med hester. Foto: Kulturhistorisk museum / Universitetet i Oslo

Gjennom å forenkle, abstrahere og stilisere formene fra vogna og hestene skaptes et byggesett som aktiviserer de besøkende på museet også etter at de har kommet hjem. Byggesettet laserkuttes fra ett stykke kryssfinér og er svært kompakt – perfekt for de mange turistene som vil ha med seg et lite stykke vikinghistorie hjem!

Byggesettet ble laserkuttet på Fellesverkstedet i Oslo.

Osebergvogna er kjent for sine spesielle utskjæringer. Disse er ivaretatt i byggesettet, men forenklet slik at de viktigste detaljene kommer frem også i liten skala.